Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-02@16:31:18 GMT

ایده های نو در حوزه علمی خریدار ندارد

تاریخ انتشار: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۸۱۵۴۳۰

ایده های نو در حوزه علمی خریدار ندارد

تهران- ایرنا- استاد تمام رشته مهندسی برق دانشگاه تهران معتقد است: یکی از موانع پیشرفت علمی در کشور بی توجهی به ایده های نو و عدم دسترسی پژوهشگران به امکانات علمی است.

رشته های مهندسی در ایران طرفداران زیادی دارد؛ به طوری که بیشتر دانش آموزان درس خوان جذب این رشته ها می شوند. در بین خود این رشته ها هم رشته مهندسی برق از رشته های پر اهمیت و پر طرفداری است که دانشجویان و اساتید ایرانی این رشته در سطح بین المللی مطرح هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما با توجه به اینکه بهترین دانش آموزان و دانشجویان ایرانی در این رشته ها تحصیل می کنند؛ این پرسش مطرح است که چرا با وجود این سطح علمی، در حوزه صنعتی و حتی پیشرفت های علمی آن گونه که متناسب با استعداد و ظرفیت کشور است نتواسته ایم پیشرفت کنیم و چه موانعی باعث این عدم موفقیت شده است؟
در گفت و گو با جواد فیض تلاش کرده ایم، وضعیت رشته مهندسی برق در کشور و موانع ارتباط صنعت و دانشگاه و دیگر موضوعات پیرامون رشته مهندسی برق را بررسی کنیم.
فیض روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار گروه دانشگاه و آموزش ایرنا، در پاسخ به این پرسش که چه موانعی در راه پیشرفت علمی و تحقیقاتی کشور وجود دارد که باعث شده کشور متناسب با نیروهای با استعداد خود نتواند پیشرفت کند، گفت: متاسفانه ایده های نو و کارهای برجسته چندان خریداری در صنعت و کشور ندارد. علاوه بر آن عدم دسترسی به امکانات جهت رشد علمی و سطح نازل زندگی متخصصان باعث شده دانش آموختگان دوره های تحصیلات تکمیلی بدنبال عزیمت به خارج از کشور و سرانجام کار در دانشگاه ها، مراکز پژوهشی و صنایع کشور های پیشرفته باشند.
وی افزود: کشور چین در دهه اخیر با ایجاد محیطی امن و درآمد مکفی، متخصصان چینی بسیاری را از کشورهای پیشرفته جذب کرده و باعث شکوفایی دانش و صنعت آن کشور شده است.
فیض ادامه داد: متاسفانه اغلب نیازهای صنعت و کشور در سطح نازلی قرار دارد و سرمایه گذاری دراز مدت در تحقیقات محلی از اعراب ندارد. از طرفی برای یک محقق دانشگاهی کار در سطحی که در جهان قابل عرضه باشد ضروری و فرح انگیز است و اگر کار پژوهشی این خاصیت را نداشته باشد کسالت آور خواهد بود. از این رو در مواردی که به دانش جهانی نزدیک هستیم اتهام عدم تناسب نیاز کشور و کاربردی نبودن پژوهش، قابل پذیرش نیست.
فیض تصریح کرد: نکته دیگر آن که دستاوردهای محققان در هیچ یک ازکشور جهان به طور مستقیم کاربردی نیست و بخش تحقیق و توسعه صنایع هستند که نتایج کارهای تحقیقاتی را کاربردی می کنند که در کشور به این امر کم توجهی می شود.
این استاد دانشگاه در مقایسه سطح علمی رشته مهندسی برق در ایران نسبت به سایر کشورها اظهار کرد: سطح رشته مهندسی برق در اغلب دانشگاه های طراز اول کشور با دانشگاه های مطرح دنیا برابری می کند. دلیل این ادعا آن است که هم اکنون دانش آموختگان رشته های مهندسی برق کشور در سطوح کارشناسی، کارشناسی ارشد، و حتی دکتری به راحتی جذب دانشگاه ها و مراکز صنعتی کشورهای پیشرفته می شوند.
فیض با بیان اینکه دانستن این نکته برای دانش آموزان و دانشجویان ضروری است که داشتن نبوغ بدون پشتکار موفقیتی به دنبال ندارد، افزود: آن چه موفقیت و آینده شما را ساخته و تضمین می کند پشتکار و نهراسیدن از شکست ها است.
او همچنین معتقد است اگر به دانشجویان در دانشگاه فقط آموزش داده شود دانشگاه را می‌توان دبیرستان بزرگ نامید چون آموزش معمولا جوییدن گسترده دانش را مد نظر ندارد. این پژوهش است که جستجوگری را می‌‎طلبد. از سوی دیگر پژوهش و یافته‌های آن است که به عنوان دستاوردهای زیبا و عالمانه قابل طرح است و به انسان اعتماد به نفس می‌دهد.
فیض استاد تمام رشته مهندسی برق دانشگاه تهران است که در سال 1354 فوق لیسانس مهندسی برق را با درجه ممتاز از دانشکده فنی دانشگاه تبریز دریافت کرد و بلافاصله به عنوان مربی به استخدام دانشگاه تبریز درآمد. او در سال 1363 با دریافت بورس تحصیلی جهت ادامه تحصیل به دانشگاه نیوکاسل انگلستان عزیمت کرد و در سال 1367 موفق به دریافت دکترای مهندسی برق در شاخه تخصصی ماشین های الکتریکی شد. با توجه به نتایج درخشان تحقیقات در دوره دکترا بورس ORS بریتانیا به وی اعطاء شد. فیض از بهمن سال 1377 از دانشگاه تبریز به دانشکده فنی دانشگاه تهران رفت. وی عضو ارشد انجمن مهندسی برق و الکترونیک آمریکا (IEEE)، عضو فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران و عضو انجمن مهندسین برق و الکترونیک ایران است.
تحقیق و پژوهش های گسترده فیض در حوزه مهندسی برق که ترجمه 9 جلد کتاب در زمینه ماشین‌های الکتریکی و مواد الکتریکی از جمله آن ها است باعث شده او اشراف کاملی به این رشته و ملزومات تحقیق و پژوهش در حوزه علوم مهندسی در کشور داشته باشد. فیض همچنین در جشنواره های مختلف علمی کشور رتبه برتر کسب کرده است. او برگزیده اولین دوره جایزه علامه طباطبایی بنیاد ملی نخبگان است؛ جایزه ای که فیض در مورد آن گفته «به عنوان دریافت کننده جایزه علامه طباطبایی در اولین دوره آن وقتی خبر آن را به یک همکار خارجی دادم، وی با خوشحالی واکنش نشان داد و گفت که جای خوشحالی است که در کشورهای خاورمیانه هم نخبگان و دانشمندان را قدر می‌نهند.»
برخی از جوایزی که فیض در سال های فعالیت علمی موفق به دریافت آن ها شده، عبارتند از نشان درجه یک پژوهش دانشگاه تهران، برنده رتبه نخست جشنواره بین المللی خوارزمی، چهره درخشان انجمن مهندسی برق ایران، معرفی جزو 1% دانشمندان برتر جهان بر اساس (ISI, JCR) Web of Science دریافت مدال نقره اینیشتن از یونسکو، استاد نمونه کشوری از دانشگاه تهران، پژوهشگر پیشکسوت مهندسی برق ازسوی IEEE بخش ایران و استاد برجسته بنیاد نخبگان که مورد تقدیر این بنیاد هم قرار گرفت. فیض علاوه بر این موارد به عنوان مولف برتر بین المللی در بخش کتاب جشنواره بین الملل دانشگاه تهران در دو سال شناخته شد.
فیض در مورد علاقه خود به پژوهش گفت: هیچ کاری به اندازه پژوهش و تحقیق مرا شاد نمی کند و احساس مثمر ثمربودن را در من ایجاد نمی‌کند. یافته‌های تحقیقات علمی انبساط خاطر ایجاد می‌کند و به انسان این علامت را می‌دهد که وجودش عبث نیست و در جامعه خود و جامعه جهانی اثر دارد.
دانام**9487**1584

منبع: ایرنا

کلیدواژه: علمي آموزشي دانشكده فني رشته برق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۸۱۵۴۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

معرفی برترین شرکت‌های دانش بنیان در حوزه معدن و صنایع معدنی

امیرشنوا دبیر اجرایی رویداد ملی چادرو گفت: ۷۰ طرح و ایده فناورانه به دبیرخانه این رویداد از استان‌های مختلف کشور ارسال شد که در مرحله‌ی اول ۳۵ طرح برای ارزیابی انتخاب شدند.

افزود: در نهایت پس از ارزیابی‌های فنی ۱۰ ایده نوآور برگزیده شدند که در مراسم اختتامیه رویداد از آنها تجلیل و در این بین ۳ ایده برتر هم معرفی شد.

وی هدف از برگزاری این رویداد را جذب ایده‌ها و طرح‌های فناورانه و نوآورانه عنوان کرد و افزود: ۱۰ ایده برتر رویداد زنجیره ارزش فولاد از اکتشاف معدن تا محصول نهایی در بخش‌های انرژی، آب، محیط زیست، هوشمندسازی و تحول دیجیتال را شامل می‌شدند.

رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری هم در ارتباط ویدئو کنفرانسی در این رویداد با بیان اینکه هم اکنون سهم شرکت‌های دانش بنیان در اقتصاد دانش‌بنیان کشور حدود ۲.۷ درصد در تولید ناخالص ملی است، گفت: بر اساس هدف‌گذاری اعلام شده طبق قانون و در قالب برنامه هفتم توسعه، سهم اقتصاد دانش بنیان باید به ۷ درصد در تولید ناخالص ملی برسد. 

خیاطیان افزود: سیاست ما حمایت از شرکت‌های دانش بنیان است و هم اکنون تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان به حدود ۱۰ هزار شرکت رسیده که حدود ۳۰۰ هزار نفر در این شرکت‌ها مشغول به کار هستند.

وی اظهار داشت: شرکت‌های بزرگ صنعتی معدنی، چون چادرملو، فولاد مبارکه، شرکت پتروشیمی و صنایع بزرگ مواد غذایی باید برای رسیدن به سهم هفت درصدی شرکت‌های دانش بنیان در اقتصاد کشور ورود کرده و از این شرکت‌ها حمایت کنند.

رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری ادامه داد: رویکرد ما این است که شرکت‌های بزرگ، نیاز‌های فناورانه خود را از طریق شرکت‌های دانش بنیان تامین کنند.

رئیس هیات مدیره سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی (ایمیدرو) هم گفت: برای کم کردن فاصله فناوری کشورمان با کشور‌های پیشرفته آن هم در شرایط تحریم باید از توان دانشمندان و شرکت‌های دانش بنیان استفاده کنیم.

موثقی نیا افزود: در رویداد چادرو تعداد قابل توجهی طرح و ایده ارائه شده، اما برای دست یافتن به رشد ۱۳ درصدی معدن در برنامه هفتم توسعه باید تلاش‌های بیشتری در این حوزه صورت گیرد.

مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی چادرملو هم از بومی سازی قطعات و مواد اولیه این شرکت با همکاری مراکز و شرکت‌های دانش بنیان خبر داد و افزود: تعداد هزار و ۴۶۳ قلم قطعات یدکی و مواد اولیه در سال گذشته با صرفه جویی ارزی ۴۷ میلیون یورو با بهره گیری از توان بومی و دانش بنیان انجام شده است.

طاهرزاده تصریح کرد: در راستای حمایت از نخبگان نیز طرح بورسیه صنعتی را در کنکور ۱۴۰۲ اجرا کردیم و تعداد ۶ دانشجوی بورسیه کارشناسی در مجتمع صنعتی چادرملو مشغول به تحصیل هستند.

باشگاه خبرنگاران جوان یزد یزد

دیگر خبرها

  • معرفی برترین شرکت‌های دانش بنیان در حوزه معدن و صنایع معدنی
  • شاید لازم باشد مهندسان دروس علوم انسانی را پاس کنند!
  • جزو چند کشور اول جهان در زمینه علوم هسته‌ای و پزشکی هستیم
  • عضو هیأت علمی دانشگاه، ولی عصر (عج) رفسنجان استاد نمونه کشوری شد
  • همکاری دانشکده آب اهواز در حل چالش‌های زیست محیطی خوزستان
  • همایش علمی تاریخ، فرهنگ و جغرافیای خلیج فارس برگزار شد
  • فراخوان جذب دانشجوی دکتری در پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی
  • وزیر فرهنگ: دکتر مجتهدی غرب را کاملاً می‌شناخت، اما غرب زده نبود
  • محقق حوزه سلامت در خوی با بیش از ۶۰ مقاله بین‌المللی مجری طرح شهر سالم 
  • مرحله مصاحبه داوطلبان مجاز آزمون دکتری ۱۴۰۳ حضوری برگزار می‌شود